יום שישי, 6 באפריל 2018

3 דברים יעילים שמשפרים הכול

קיים מגוון של חומרים ומוצרים שכיחים ומוכרים שבהם אפשר להשתמש ביעילות מפתיעה. כמו בכל מוצר, רצוי לנהוג בהם בזהירות, אך ברוב המקרים הם אינם מזיקים (אלא אם נצרכים בכמויות מוגזמות), אינם יקרים, ומשפרים את איכות החיים בתחומים רבים. על שלושה מהם במאמר זה:

חומץ לניקוי ולחיטוי הבית

חומץ הוא נוזל שמופק מתסיסה או מחמצון אלכוהול והוא מכיל 7-4 אחוזים חומצה אצטית. בבישול משתמשים בסוגי חומץ איכותיים שמופקים מיין או מתפוחים. חומץ סינטטי פשוט זול יותר מחומץ איכותי אבל יעיל למטרות נוספות, בעיקר לניקוי.

החומץ נפלא לניקוי כללי של הבית, לשטיפת רצפות וצינורות ולניקוי כלים סניטריים וחלונות. אפשר להשתמש בו כפי שהוא או למהול במים בהתאם לצורך. אפשר לערבב אותו עם חומרי ניקוי נוספים כגון סבון כלים או נוזל לשטיפת רצפות. מכיוון שחומץ טהור הוא חומצי מאוד, רצוי לבחור את מידת המהילה שלו לאחר בדיקה וניסוי של משטח השיש או החרסינה. כמו כן, כאשר מוסיפים חומץ למכונת כביסה או למדיח כלים, מומלץ לבדוק את הוראות השימוש ואם יש להיזהר בהוספת החומץ לניקוי המכונה. 



סויה כמקור טעים לחלבון

סויה היא קטניה שמשמשת מקור לחלבון מלא וכוללת את כל חומצות האמינו הנחוצות, וכמו כן ברזל, סידן וויטמין B. הסויה תורבתה לפני כארבעת אלפים שנים במזרח הרחוק שם היא משמשת כמקור חלבון עיקרי באזורים רבים. בארץ היא מוכרת לצמחונים וטבעונים כרכיב הבלעדי במאכלים כגון טופו ובתחליפי בשר.

את פולי הסויה אפשר לאכול מבושלים בצורתם הטבעית (אדממה). למוצרי סויה מעובדים טעם נייטרלי למדי, אבל, אפשר להבחין בטעם לוואי קל במוצרי כגון טופו ופתיתי הסויה, שאותו אפשר לנטרל באמצעות השרייה או בישול. לכן, לפני בישול מוצר הסויה מומלץ להשרות במים (אפשר עם חומץ לרענון) בהתאם להוראות ההכנה.


מגוון מוצרי המזון שמופקים מסויה הוא עצום, ביניהם טופו שמיוצר במרקמים שונים. מטופו קשה אפשר להכין שניצל או סטייק צמחוני. טופו רך אפשר לטגן במגוון צורות, לצרף לסלטים ולתבשילים או להכין תחליף לגבינת קוטג'. טופו משי משמש תחליף לגבינה לבנה בממרחים, מאפים ומתוקים.

מבין מגוון המוצרים שאפשר להשיג בחנות או להכין בבית: גבינת סויה למריחה וגבינת קוטג', מלית לבורקס או לעוגות גבינה, שניצלונים וקציצות ירקות, תחליפי בשר כגון סטייק והמבורגר, תאי פאד ומוקפצים סיניים, שיפודים צמחוניים, חביתות ופשטידות ועוד.



גידול עשבי מאכל בבית

עשבי מאכל כגון פטרוזיליה, שמיר ובזיליקום מוסיפים טעם נפלא למאכלים, והם אף נוחים מאוד לגידול בבית. למרבית הצמחים נדרשות כמה שעות של שמש מלאה, ולכן רצוי לגדל אותם ליד חלון מואר או במרפסת. ברוב המקרים לצמחי מאכל לא נדרשים כלי גידול מיוחדים אפשר לגדל אותם בעציצונים קטנים, צנצנות ריקות, קרטוני חלב משומשים, קופסאות קטנות ועוד, אם כי את חלקם רצוי לגדל בכלים מאורכים יותר (כדי לאפשר את התארכות השורשים). ישנם צמחי מאכל (כגון פטרוזיליה) שמתפתחים היטב מזרעים, צמחים אחרים, כגון בזיליקום נקלטים היטב גם משתילה של חוטר מונבט. מלבד השימוש שלהם בבישול הם מרעננים את הבית ומבשמים אותו בניחוחות טבעיים נפלאים.
מעניין, נכון? וקל ליישום! כמובן שיש חומרים ומוצרים נוספים ושכיחים, שמועילים לאיכות החיים. עליהם במאמרים אחרים.